Kommunpolitiken

Studiemedlet måste höjas rejält!

Det är uppenbart att det låga studiemedlet inte hängt med i tiden då mat-, boende-, och transportkostnader skjutit i höjden. Enligt Sveriges Förenade Studentkårer går en heltidsstuderande student back med 900 kronor i månaden. Ett minus som antingen får täckas av snälla föräldrar eller av extrajobb. Ska det behöva vara så här?

  Tyvärr är det många som tycker att studenten kan jobba istället för att kräva högre studiemedel. Vad man då glömmer är att studier betraktas som en heltidssyssla. Det är inte rimligt att man i ena stunden förväntas studera heltid samtidigt som man måste jobba vid sidan om för att kunna klara sin ekonomi.

Hur kan man koncentrera sig på sina studier i en sådan situation? Dessutom fungerar studenter också som en lönedämpare då man riskerar att tvingas ta jobb med löner under kollektivavtal. Det låga studiemedlet är med andra ord ett hot mot arbetarrörelsens långa kamp för bra löner och arbetsvillkor.

 Vi är trötta på att våra studenter gång på gång ska behöva vänta på att regering och riksdag ska ta sitt förnuft till fånga och höja studiemedlet till den gräns som krävs för att leva anständigt ekonomiskt. Likaså är vi trötta på att nuvarande regering prioriterar skattesänkningar till rika villaägare och inkomsttagare istället för att satsa på studenterna. Därför kräver vi att studiemedlet ska höjas med 1500 kronor och att samma studiemedel ska betalas under sommarlovet för att studenten ska slippa oroa sig över sin situation. Det är vi skyldiga alla de män och kvinnor som utgör vårt lands framtid och som sliter för vårt allas bästa.

 En av de frågor som vänsterpartiet kommer att verka för vid ett regeringsbyte är att höja studiemedlet med 1500 kr i månaden för våra studenter.

 Fahimeh Nordborg

Gruppledare för V i Trollhättan

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk