Kommunpolitiken

Vad vill högeralliansen med allmännyttan?

Det är allt bra pinsamt att höra från en samling allianspartister hur bra högerns bostadspolitik är när deras kollegor runt om i landet säljer ut hyresrätter på löpande band, i synnerhet Stockholm. Inte blir saken bättre med en bostadsminister som slopat ränte- och investeringsbidraget till produktion av hyresrätter. Samtidigt är det fascinerade hur man upprörs över oppositionens ”slösaktiga” ambitioner i bostadspolitiken när regeringen sänkt skatterna med 100 miljarder årligen i sina budgetar (Källa: Johan Ehrenberg, ETC). Hur kan man ha råd med detta men inte till fler hyresrätter?

  

 

 Utöver privatiseringarna vill samma allians med sin kommande bostadsutredning införa marknadsbaserade hyror eller marknadshyror som det egentligen heter. Marknadshyror innebär att hyresvärdarna själva kan sätta hyran utan att ta hänsyn till bruksvärdessystemet som spärrar oskäliga hyreshöjningar. Med marknadshyrorna ska de kommunala bostadsbolagen drivas som vinstdrivande företag där bostad ges till den som kan betala högst hyra. Hyrorna ska kunna höjas med fem procent per år, vilket på några få års sikt skulle innebära hyreshöjningar på minst 40 procent. Men några nya bostäder slår inte ens utredningen fast att hyreshöjningarna skulle leda till. Resultatet blir ytterligare segregering på bostadsmarknaden med cementerad bostadsbrist.

 

Den enda lösning som finns mot bostadsbristen är att bygga fler bostäder. Vi behöver ett nytt miljonprogram med fler, billigare hyresrätter kombinerat med en klimatomställning av de gamla miljonprogramslägenheterna. Likaså måste allmännyttan försvaras med skäliga hyror som alla har råd med. Om framtidens byggande ska bli bättre måste statliga satsningar till med en social bostadspolitik som ledstjärna. Bostaden får aldrig tillåtas bli en marknads- eller plånboksfråga. Just där kommer högeralliansen aldrig hålla måttet, varken nu eller i morgon.

 

Fahimeh Nordborg  gruppledare för V i Trollhättan

Robert Zackrisson, Ung Vänster

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk