Kommunpolitiken

Mitt tal på manifastationen den 10/1 i Trollhättan

Kära vänner och kamrater! 2009-01-10

Idag har vi samlats här för att protestera mot Israels ockupation av Gaza. Det är inte första gången, inte andra gången och jag tror tyvärr inte att det är sista gången heller som vi bevittnar om detta lands brutala angrepp mot det palestinska folket. I alla fall inte så länge som USA imperialismen stödjer det.

  

De senaste dagarna har varit en enda stor måttlöshet av blod, vapen och övergrepp som har skördat 100 tals människoliv. Som ni alla vet har Israels invasion av Gazaremsan inneburit en total katastrof för områdets befolkning. Dagligen får vi bevittna om bomber som faller över oskyldiga barn och kvinnor, gamla och unga, hur hjälparbetare skjuts ihjäl och hur vattenbrist förvandlar desperata individer till lätta måltavlor för fosforgranater och prickskyttar.

 ***

Israel har slagit världsrekord i antalet kränkta FN-resolutioner. På punkt efter punkt har landet struntat i de mänskliga rättigheterna. Man bygger murar genom palestinsk mark med flitiga kontrollstationer, tillåter bosättare att ta ockuperad mark, stjäl vattenresurser och behandlar palestinier som man gjorde i det gamla Sydafrika under apartheid-tiden. , ett land som Israel för övrigt hade goda relationer med under kalla kriget.

 Som grädde på moset tillkommer de anfallskrig Israel bedrivit de senaste två åren, det mot Libanon och nu mot Gaza. Hur kan man då kalla staten för Mellanösterns enda demokrati med alla dessa brott i bagaget?

 Israels agerande i området är en förnedring av ofattbara vidder, en förnedring av ett land som sägs hylla förnuftet, individualismen, friheten och demokratin.

 Det finns de som säger att Israel agerar i självförsvar. Men det som Israel gör är inget annat än krigsförbrytelser. Att bomba skolor och sjukhem är inga krigshandlingar, de är brott mot Genèvekonventionen som förbjuder attacker mot civilbefolkningen och civila anläggningar. Ett ockuperat folk har rätt att göra motstånd. Däremot har en ockupationsmakt ingen rätt att straffa ett helt folk, en sanning som är lika aktuell nu som då.

 

Kamrater:

 

Nu är det på tiden att den svenska regeringen med utrikesminister Carl Bildt i spetsen vaknar och sätter press på Israel att upphöra med sina våldsdåd. Sverige bör höja rösten mot Israel, anser vi, vänsterpartister.

Regeringen har svårt att ta ord som mänskliga rättigheter och folkrätt i sin mun. Bildt har inte fördömt Israels markinvasion, trots att han sagt att den försvårat situationen.

 

Det är djupt upprörande att EU förhandlar med Israel om ett fördjupat samarbete, i synnerhet inom försvars- och säkerhetspolitiken samtidigt som Israels armé gör sig skyldig till allt grövre övergrepp på Gaza. Lika provocerande är det att svenska skattepengar går in i den israeliska krigsindustrin genom Sveriges vapenimport från Israel.

 

Det borde vara en självklarhet att Sverige bryter sitt militära samarbete med Israel och att EU upphäver sitt förmånliga handelsavtal med landet.

 

 Vänsterpartiet uppmanar alla vänner av fred och folkrätt att protestera mot Israels offensiv mot Gaza och att bojkotta israeliska produkterinklusive apelsinerna i matbutikerna tills den dag de israeliska trupperna dragit sig tillbaka och blockadet mot Gaza hävts.

 

Det är vår förbannade skyldighet att sätta stopp för Israels krig och isolering av Gaza och den ockupation som terroriserat det palestinska folket i sextio års tid.

 

 En seger för Israel är en seger för USA, och en seger för det palestinska folket skulle försvaga imperialismens självförtroende i sitt agerande som världspolis.

 

Slutligen kräver vi vänsterpartister följande:

 

1.     Israel måste omedelbart dra tillbaka sina trupper från Gaza-remsan, upphöra med sin beskjutning och häva blockaden så att land-, luft och sjövägar kan öppnas.

 

2.     Sverige bör på tydligaste möjliga sätt fördöma Israels folkrättsbrott, bryta isoleringen av Hamas och inleda dialog med regeringen i Gaza, samt omedelbart upphöra med allt militärt samarbete med Israel och avsluta sin vapenimport från landet.

 

3.     Sveriges kulturliv och den svenska idrottsrörelsen bör införa en kulturell- & idrottslig bojkott mot Israel, t.ex. agera för att Israel stängs av från det pågående VM-kvalet i fotboll och Eurovision Song Contest.

 

4.     Sverige bör i EU agera för att det nuvarande förmånliga handelsavtalet sägs upp, att de pågående förhandlingarna om ett fördjupat samarbete mellan EU och Israel om säkerhets- och försvarspolitik avbryts och att unionens isolering av Hamas hävs.

 

5.     Sverige bör i FN agera för internationell trupp under FN-mandat för att övervaka en framtida vapenstillestånd/vapenvila.

 

6.     Israel är på väg att förvandla Gaza från världens största fångläger till världens största gravfält. Omvärlden har en plikt och ett ansvar att på de tydligaste sätt fördöma Israel och att agera för att försvara Gazas befolkning,

. Carl Bildt måste nu sluta mumla på sin blogg och tydligt markera mot Israels markoffensiv. Att det tjeckiska ordförandeskapet kallar markoffensiven för "defensiv" skämmer ut hela unionen. Med vilken trovärdighet kommer Sverige och EU kunna tala om fred och folkrätt om man inte står upp för Gazas befolkning nu?

 

LÄNGE LEVE PALESTINA

Dela den här sidan:

Kopiera länk