Kommunpolitiken

V vill inte betala prinsessbröllop

I sin budgetmotion säger partiet nej till de 14 miljoner kronor regeringen vill anslå.

Vänsterpartiets ledamot i riksdagens konstitutionsutskott Marianne Berg påpekar att kungafamiljen redan har ett skattefinansierat apanage på 125 miljoner kronor och att alla, även kungafamiljen, måste dra sitt strå till stacken i kristider.

 
Vänstern vill ge ännu mer till kommuner
 
Vänsterpartiet föreslår 30 miljarder mer än regeringen i statliga bidrag till kommunerna för de kommande två åren. 24 av de miljarderna ska vara tillfälligt krisstöd för att återanställa och behålla personal.
 
Det ökade bidraget betalas bl a med höjda skatter, framgår av partiets kommande budgetförslag.
 
 
 
Vänstern vill ha fler banker
 
Det ska bli lättare att starta fristående banker som alternativ till storbankerna. Det föreslår Vänsterpartiet i en motion till riksdagen.
 
Genom statliga lån och kreditgarantier ska nya sparbanker kunna finansieras. Eventuell vinst ska återinvesteras i banken. Modellen är vanlig i Norge där hälften av allt sparande sker i just sparbanker.
 
– Kulturen som har funnits i de stora affärsbankerna måste få ett slut. Man måste finna andra lösningar. Folk är förbannade på bonuskulturen och girigheten som präglar affärsbankerna idag säger Ulla Andersson, ekonomisk talesperson i Vänsterpartiet.
 
Ulla Andersson säger att enskilda ska kunna bli delägare i en lokal sparbank – som i Norge.
 
– Man ska också genom olika former av uppstartslån och kreditgarantier kunna främja en sådan utveckling, tillägger hon.
 
Ett exempel på en ort som drabbats av banknedläggning är Gäddede i Jämtland. Där stängde Swedbank sitt kontor förra månaden. Nu är det 14 mil till närmaste bankomat.
 
Swedbank har stängt bankkontor på fem orter i Jämtland under den gångna sommaren. Det har lett till en het lokal debatt. På flera håll i länet försöker man nu starta fristående banker. Men det är inte lätt. För att starta en bank behövs kapital.
 
av uppstartslån och kreditgarantier kunna främja en sådan utveckling, tillägger hon.

 

Ett exempel på en ort som drabbats av banknedläggning är Gäddede i Jämtland. Där stängde Swedbank sitt kontor förra månaden. Nu är det 14 mil till närmaste bankomat.

 

Swedbank har stängt bankkontor på fem orter i Jämtland under den gångna sommaren. Det har lett till en het lokal debatt. På flera håll i länet försöker man nu starta fristående banker. Men det är inte lätt. För att starta en bank behövs kapital.

 

 

 

 

EU-motstånd i motvind

 

De som ogillar ett budskap hakar ofta upp sig på formerna: fel plats, fel tid och fel sätt.

Lars Ohlys besked i Ekots lördagsintervju att det är dags för Vänsterpartiet att ompröva sitt krav på utträde ur EU får nu kritik från partikamrater. EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson sa i går i Ekot att det är kongressen och inte Lars Ohly som ska fatta beslut i den här frågan: "Det som gäller för oss som arbetar i Vänsterpartiet är partiprogrammet."

 

Att ompröva gamla ståndpunkter kan vara smärtsamt. Säkert kan partikamrater som plötsligt får signaler om att den högsta ledningen är på väg att byta linje känna sig både osäkra och besvikna. Men att de nya tongångarna inte är förenliga med gällande partiprogram? Nej, det är för dumt. Säg i stället som det är: "En sådan förändring är jag emot!"

Dela den här sidan:

Kopiera länk