Kommunpolitiken

Den passiva högerregeringen bär skulden

Det man vinner på gungorna (att inte stödja Saab) förlorar man flera gånger om på karusellerna (ökade offentliga utgifter om massarbetslöshet uppstår). Mänskligt lidande och utarmning av teknisk kompetens är svårt att värdera i pengar men det är också en kostnad.

  

.Regeringen säger att om inte en av världens största biltillverkare (GM) kunde få Saab på fötter, då var chanserna minimala att en av världens minsta billverkare (Koenigsegg) skulle få det. Men storleken på ett företag betyder ingenting om de som styr företaget inte hänger med den allmänna utvecklingen på miljösidan etc. Det är väl känt att USA under George W Bush inte prioriterade miljötänkande, därav krisen i den amerikanska bilindustrin. Om Obama regerat på 00-talet hade Saab kanske varit ett framgångsrikt bilmärke idag.

 Regeringen med Reinfeldt i spetsen säger att Koenigsegg inte hade tillräckligt med pengar. Ändå lyckades man få en affärsplan godkänd av både den svenska regeringen, av Riksgälden och av EIB. Det var bara dagar ifrån att
EU-kommissionen också hade gett sitt godkännande. En godkänd affärsplan måste rimligen också ha inneburit att finansieringen var ordnad. Om man jämför med det svenska konsortium som hade planer på att ta över Volvo så hade säkert var och en av företagen i detta konsortium inte heller tillräckligt med pengar. Så vad menar egentligen regeringen och Reinfeldt när de säger detta?

 Maud Olofsson har hela tiden skickat fram sina statsråd Alterå och Hägglund istället för att själv stå till svars. Dessutom har hennes avoga inställning framför allt i början skadat Saabs chanser att överleva. Om de statliga garantierna för EIB-lånet hade kommit tidigare hade den nuvarande situationen heller inte uppstått. Regeringen är med sin senfärdighet medansvarig till att den uppkomna situationen uppstått.

 Vi vänsterpartister tror starkt på SAAB och den höga kompetensen som finns i företaget, men vi måste ha en regering som förstår detta. SAAB hade haft ett annat öde om den röd-gröna alliansen hade styrt landet. Byt regering 2010. 

 

Fahimeh Nordborg

Gruppledare för V i Trollhättan

Dela den här sidan:

Kopiera länk