Nyheter

Låt SAAB-anställda ta över fabriken

ttela_70x70 Det måste göras något. Den ena obskyra ägarkonstellationen efter den andra presenteras som Saabs räddare. Men man har glömt bort de anställda. Dessa kompetenta och innovativa människor har alla förutsättningar att driva Saab vidare.Vi kan inte låta kapitalisterna på GM behandla den svenska bilindustrin och den kompetens som våra SAABare besitter som något värdelöst. Det måste skapas något nytt. Det behövs förstås kapital. Med hjälp av opinionsbildning, fackföreningar, V, MP, S, underleverantörer, kommunen och inte minst anställda och även ledningen på Saab kan man skapa en bra och övertygande atmosfär för att möjliggöra lån för anställda. Med den här idén kan regeringen inte heller stå mot med samma argument som de har haft i hela SAAB:s förhandlingar. Först och främst kommer kapitalet att stanna i Sverige. Dessutom kommer de anställda med sitt initiativ att eliminera massarbetslösheten och alla konsekvenser och kostnader som drabbar samhället. Vi måste tvinga  regeringen att hjälpa till med lånet och varför inte skjuta till en hel del skattemedel som annars måste betalas ut till arbetslösa och massa andra saker. Till och med underleverantörerna kan bidra på många olika sätt. De sitter ju i samma båt. Alltså kan de rädda sig själva genom att rädda Saab. Andra dörrar öppnas efteråt. Det är en bra och unik investering för ett bättre samhälle som kan bli en modell för andra kommuner och en bra investering för de Röd-Gröna även om det misslyckas. Professor  Bo Rothstein uppmanar till detta i en artikel i GP.  Han vet säkert hur man ska gå  tillväga. regeringen borde lyssna på honom.

 

Låt de anställda ta över Saab

 

 /Fahimeh Nordborg

 

 

 

===========================

Dela den här sidan:

Kopiera länk