Nyheter

Vem tjänar på högerpolitiken Cederbratt?

Svar på Mikael Cederbratts artikel.

 ttela_70x70_16_110x110_3_110x110För det första stämmer det inte att skattesänkningarna förmedlats till löntagare med inkomster under 31 000 kronor. Enligt Riksdagens utredningstjänst har över hälften av skatterabatterna gått till den rikaste tiondelen av landets befolkning med årsinkomster över 300 000 kronor, varav 76 % av dessa är män. En stor del av skattesänkningen äts också upp av a-kassehöjningen, fackavgiften samt den höjda trafikförsäkringen. Samma utredningstjänst meddelar också att fattigdomen bland ensamstående småbarnsfamiljer har ökat med 30 % sedan regimskiftet 2006.

 För det första stämmer det inte att skattesänkningarna förmedlats till löntagare med inkomster under 31 000 kronor. Enligt Riksdagens utredningstjänst har över hälften av skatterabatterna gått till den rikaste tiondelen av landets befolkning med årsinkomster över 300 000 kronor, varav 76 % av dessa är män. En stor del av skattesänkningen äts också upp av a-kassehöjningen, fackavgiften samt den höjda trafikförsäkringen. Samma utredningstjänst meddelar också att fattigdomen bland ensamstående småbarnsfamiljer har ökat med 30 % sedan regimskiftet 2006.

 

För det andra har regeringens politik inneburit en kraftig arbetslöshet kombinerat med en pågående finanskris. De 40 000 – 100 000 jobb som regeringen hävdat ha skapat stämmer inte. Man har jämfört siffror från Arbetskraftsundersökningen från andra kvartalet (1 april till 30 juni) 2006 och 2009. Då räknar man inte alla som blivit arbetslösa mellan 1:a juli 2009 och fram till årsskiftet. Däremot räknar man in de som fick jobb under den socialdemokratiska regeringens sista kvartal! Vi får också inte glömma de 65 000 praktikanter som ska forslas in på diverse myndigheter som ska dölja regeringens misslyckade jobbpolitik enligt fakta från näringslivets tidning Dagens Industri 26 februari. Detta plus en mager och sen krispolitik som inte förhindrat stora personalnedskärningar i kommuner och landssting, något som Konjunkturinstitutet påpekat för regeringen åtskilliga gånger utan gehör.  

 

 

För det tredje har pensionärerna snarare gått back med regeringens politik. De beskattas inte på samma sätt som en vanlig löntagare och betalar därmed en högre skattesats än dem som jobbar. Likaså tillkommer den broms i PPM-systemet som innebär sänkta pensioner fram till 2012. Många hundralappar går förlorade med denna sänkning som regeringen blundar för.

 

Vänsterpartiet är tydligt med att rikta sina satsningar på grupper med små ekonomiska inkomster. Vi vill öka den offentliga sektorn med fler lärare, sjuksköterskor och äldrevårdspersonal. Mer än 70% av den svenska befolkningen föredrar välfärden inför skattesänkningar.

 

Vi hymlar inte med att skatterna måste höjas för att kvalitén i välfärden ska bli så bra som möjlig och att skatter omfördelar från rik till fattig.  Vänsterpolitik behövs mer än någonsin i ett samhälle där klassklyftorna växer allt snabbare med regeringens goda minne och välsignelse. Kan Cederbratt blunda för detta eller ska fortsätta försvara högerpolitiken som förs idag?

 

 

Fahimeh Nordborg

Gruppledare för V i Trollhättan

Dela den här sidan:

Kopiera länk