Nyheter

KD driver ingen politik

Kristdemokraterna gör ett desperat försök att motbevisa fördelarna med delad föräldraförsäkring som vänsterpartiet aktivt jobbar för. Det är skillnad från att anse från sin egen ideologiska världsbild och att utgå efter verkligheten som den är. När KD pratar om att kvinnor ”automatiskt inte är underordnade män” är detta en grov underdrift. Kvinnor tjänar mindre än män, kvinnor blir i extremt högre grad utsatta för könsrelaterat våld än män, kvinnor har fler otrygga anställningsformer än män och kvinnor tar i högre utsträckning ansvar för hushållet än män, inte minst när det gäller vårdnaden av barnen.

 

Kristdemokraternas prat om familjers rätt att välja är givetvis välkommet och ska så ske. Problemet är att det tänket krockar med det faktum att kvinnor tjänar mindre än män. Hur ska föräldrarna kunna välja fritt utan att detta innebär en sänkt ekonomisk standard om mannen väljer att stanna hemma? Ett annat problem är att många män medvetet struntar i att ta ut sin föräldraförsäkring eller inte tar ut alla sina föräldradagar. Visserligen tar fler män pappaledigt, men det är fortfarande kvinnorna som är hemma längst. Med nuvarande takt dröjer det 211 år innan uttaget blir jämställt, enligt TCO:s index för 2007. När den delade föräldraförsäkringen kommer in i bilden innebär det att hälften av föräldradagarna knyts till mamman och hälften till pappan. Föräldrarna har ingen möjlighet att överlåta dagarna på varandra eller någon annan anhörig. Ensamstående föräldrar har rätt att ta ut hela föräldraförsäkringen om så önskas.

 

Den tramsiga debattargumentation säger en hel del om kristdemokraternas syn på jämställdhet där kvinnan ska fortsättas förväntas sköta både hushåll och barn medan mannen står för den ekonomiska försörjningen. Samtidigt ska den offentliga välfärden privatiseras och försämras – till förlust för kvinnor. Det är i ordets rätta bemärkelse unket och förlegat.

 

Vänsterpartiet vill att båda föräldrar ska ta sitt ansvar och att kvinnors villkor ska stärkas i samhället. För Kristdemokraterna är denna princip tydligen inte viktig. Istället upphöjer man valfriheten att välja mellan olika typer av barnomsorg som om det vore den viktigaste, och tydligen också den enda, frågan bland hundratals angelägna frågor. Men det Kristdemokraterna påstår vara ökad valfrihet nämligen vårdnadsbidrag är ingen valfrihet i praktiken. För vilken förälder har råd att vara hemma med sitt barn för 3000 kr i månaden?

 

Rösta på Vänsterpartiet den 19 september för en jämställd familjepolitik.

 

Fahimeh Nordborg

Gruppledare för V i Trollhättanttela_70x70_16_110x110_3_110x110

Gruppledare för V i Trollhättan

Dela den här sidan:

Kopiera länk