Nyheter

Dinamarca väljs till ny vice ordförande i Vänsterpartiet

Trollhättebon Rossana Dinamarca, 37, blir ny parhäst till Lars Ohly.

I morgon väljs hon till ny vice ordförande i Vänsterpartiet.

Ett parti som hon anser måste öka sitt självförtroende.

– Uppdraget känns väldigt, väldigt roligt, säger Rossana Dinamarca medan hon mumsar medhavda pommes frites (försenad lunch) under vår intervju.

Frågan att ta över efter Alice Åström fick hon i februari och den kom som en överraskning, hävdar hon.

– Jag var inte medveten om att folk känner det förtroendet för mig, och inte heller att så många gör det. Nu hoppas jag kunna motsvara förväntningarna. Det känns lite nervöst, erkänner hon.

Efter att ha rådgjort med sin man är hon nu redo för uppdraget och redan i morgon väntas hon väljas av partistyrelsen. Vad posten som vice ordförande kommer att innebära i tid och åtaganden har hon inte riktigt klart för sig än. Men hon har framfört till partiet att hon inte är villig att offra sin familj för att klättra i V-toppen. Därför är ingen permanent flytt till Stockholm aktuell. Basen är och förblir Trollhättan.

– När vårt äldsta barn föddes bestämde jag och min man att där han börjar skolan där blir vi kvar. I dag går han i förskolan i Trollhättan. Jag har aldrig sett min familj, mina två barn, som ett hinder och tänker aldrig göra det heller.

Dinamarcas drivkraft är att politik ska vara roligt och så länge det är det och det sociala livet fungerar är hon villig att satsa fullt ut.

Så kan du tänka dig att ta över efter Lars Ohly?

– Jag har aldrig lagt upp några strategier för att göra det ena eller det andra. Hade någon sagt till mig som ung att jag skulle sitta i riksdagen en dag så hade jag nog asgarvat. Jag, en tjej med rötterna i Chile, uppvuxen på Kronogården. Det fanns inte på kartan då. Just nu känns det stort nog att kandidera till vice ordförande.

Hon säger sig vara glad åt att ha gjort andra saker före politikerkarriären. Att ha erfarenhet från arbete inom vården och skolvärlden ser hon som viktiga meriter i det ämbete hon nu har. Och hon försäkrar att hon inte har några som helst problem att samarbeta med Lars Ohly, och inte någon annan heller för den delen.

– Jag läste att nye S-ledaren Håkan Juholt beskrevs som socialt handikappad eftersom han inte är kompis med alla i riksdagen. Undra då hur jag beskrivs? Jag har stora delar av min vänkrets utanför riksdagen och tycker det är viktigt just för att arbetet inte ska påverkas av band och lojaliteter. Att ha nätverk utanför ger andra perspektiv och andningshål. Man får inte glömma att ett politiskt uppdrag gäller under begränsad tid.

Om Håkan Juholt säger Rossana Dinamarca sig inte veta speciellt mycket. ”Inte mer än att han verkar ligga oss nära i vissa frågor, och det bådar gott”.

– Det ger oss inom V större möjligheter. Nu kämpar vi på varenda fråga för att politiken inte ska drivas åt höger. Men vi klarar det inte ensamma.

Om ett framtida samarbete vill hon inte spekulera. I alla fall inte före Juholt har hållit sitt tal på lördag. Men oavsett det anser hon att V måste ”ha mycket mer självförtroende”.

– Bara under det senaste året har vi fått 3 000 nya medlemmar, så många har inget annat parti fått. Det visar att vi fortfarande är att räkna med.

– Det ger oss inom V större möjligheter. Nu kämpar vi på varenda fråga för att politiken inte ska drivas åt höger. Men vi klarar det inte ensamma.

Monica Sahlback

Skriv en kommentar