Nyheter

Trollhättan behöver offensiv politik på alla nivåer

Nu har det ofattbara hänt och SAAB har begärt sig i konkurs.  Frågan är om det också betyder slutet för industritillverkningen i fabriken på Stallbacka?

De anställda, som nu inför jul ännu en gång väntar på sina löner, har kämpat länge för Saab. De har drabbats av det ena negativa beskedet efter det andra, och ändå vägrat ge upp. I dag ser den kampen ut att ha varit förgäves. Att Saab som bilmärke skulle kunna resa sig ur årets rekonstruktion var redan det osannolikt.

Till stor del beror det på hur beskedet tas emot, inte minst hos regeringen i Stockholm. Staten har bestämt sig, som inte minst Maud Olofsson gång på gång upprepat – inte driva bilfabriker. Men staten måste föra näringspolitik, och just nu är behovet av en offensiv politik för att stödja det västsvenska fordonsklustret större än någonsin.  

Trollhättans kommun har, redan före Saabs konkurs, en hög arbetslöshet. 14,4 procent av arbetskraften var utan sysselsättning i november. Motsvarande siffra för Västra Götaland är 7,9 procent, och för hela riket 8,3 procent. Unga personer, i åldern 16–24 år, är särskilt hårt drabbade av bristen på jobb i Trollhättan. Mer än en tredjedel av arbetskraften i denna åldersgrupp, 34,9 procent, saknade sysselsättning i november. Motsvarande siffra för Västra Götaland är 17,2 procent, och för hela riket 18,5 procent. Personer som varken arbetar eller söker jobb, till exempel studerande, ingår inte alls i denna statistik

Våra skolor får bottenplacering, särskilt när det gäller elevresultaten för invandrarelever. Integrationen fungerar inte heller och behovet av försörjningsstödet blir större och större.

 Trollhättan kommer att behöva stöd och en offensiv politik på alla nivåer.  Stöd i processen att se vad som kan räddas ur en kommande konkurs. Stöd för att hitta nya sätt att använda de resurser och den kompetens som Saab representerar. Men också stöd i omställningen till en tillvaro utan Saab.

Regeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt, M, hade i stort sett inget att säga till de drabbade i sitt jultal. Han lät istället fackministrarna hantera krisen . De kom hit tomhänta, trotts att konkursbeskedet inte var oväntat. En engagerad regering hade gjort annorlunda än den nuvarande.

Det minsta som regeringen kan göra är att skapa utbildningsmöjligheter både på Högskolan Väst och yrkesutbildningar. Men man gör precis tvärtom. Byt regering 2014.

Fahimeh Nordborg
Gruppledare för V i Trollhättan

Skriv en kommentar