Nyheter

Moderaterna är inget arbetarparti

Ännu en gång har nya Moderaterna hävdat att de är Sveriges enda arbetarparti och lovprisar alliansens arbetslinje. Man använder bidrag som ett skällsord och vill strö näringslivet med ännu mer pengar för att få företag att anställa fler.

Svar till Tomas Tobé (M) och Mikael Cederbratt (M) i TTELA den 17 mars.

Regeringen har redan genomfört en
halvering av arbetsgivaravgiften för unga och sänkt restaurangmomsen utan att det genererat de utlovade jobben eller lägre restaurangpriser. Samtidigt som småkommuner och landsbygd dras med fortsatt hög arbetslöshet och utflyttning av unga till storstäderna utan att se skymten av några satsningar.

Ur vår synvinkel går alliansens arbetslinje enbart ut på att försämra villkoren och tryggheten för både de med och de utan arbete i syfte att skapa så kallade morötter för att göra det än mer lönsamt att arbeta. Det varken skapar självkänsla, välbefinnande eller motverkar utanförskapet.

Men vad kommer nästa steg i alliansens arbetslinje bli när allianspartierna är splittrade i arbetsmarknadsfrågorna? Kommer Folkpartiet få igenom sina krav om sänkta ingångslöner för unga i en bransch med redan dåliga villkor? Eller kommer det mer utspel under avtalsrörelsen som underminerar fackens möjligheter att skapa bättre villkor för arbetstagarna?

Ett arbetarparti ska verka för att skapa schysta villkor för arbetsmarknaden, öka tryggheten och bygga ett starkt skyddsnät för arbetarna. Att ensidigt satsa på att skapa arbete genom att gå näringslivets ärenden och ge företagen bidrag för att anställa fler samtidigt som man försämrar villkoren vid arbetslöshet och sjukskrivning är inte ett arbetarparti.

Ett arbetarparti arbetar för att skapa bra förutsättningar för människor att leva ett tryggt och bra liv, där man vet att man kan leva på sin pension och få den hjälp man behöver som gammal. Vänsterpartiet är ett riktigt arbetarparti som kämpar för rättvisa och solidaritet med en politik som bekämpar klassklyftorna, satsar på hållbar utveckling och jämställdhet.

Det ni kallar bidragslinjen är det vi kallar schysta villkor för arbetare.

Tobias Sandberg ordförande i Trollhättan

Dela den här sidan:

Kopiera länk