Nyheter

Brist på jobbinvesteringar i regeringens budget

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, Ulla Andersson, anser att regeringens budgetproposition som presenterades idag saknar tydliga investeringar för nya jobb.

– Regeringen har valt sida. Den klart största reformen, sänkt bolagsskatt, gynnar bankerna och storföretagens ägare men leder inte till fler jobb. Bankerna verkar vara långt mer prioriterade än arbetslösa ungdomar med tanke på storleken på reformen. Vänsterpartiets prioriteringar är att göra samhällsnyttiga investeringar som håller ihop landet och skapar jobb i både privat och offentlig sektor. Vi satsar på fler anställda vård, skola och omsorg, hållbar energi och fler bostäder till unga. Det ger ett stort antal nya arbetstillfällen, säger Ulla Andersson.

Arbetslösheten är högre och sysselsättningen är lägre i dag än när regeringen tillträdde 2006. De senaste tre åren har långtidsarbetslösheten ökat explosionsartat, med 99 procent. Massarbetslösheten har bitit sig fast.

– Regeringen lägger ansvaret hos dem som drabbats av krisen, de arbetslösa. De straffas ekonomiskt medan de som bidragit till krisen genom sina spekulationer, bankerna, belönas rikligt. Hur hårt regeringen än pressar de arbetslösa blir inte jobben fler, snarare tvärtom. För Vänsterpartiet är full sysselsättning ett överordnat ekonomiskt mål. Det är dags att investera i jobb och för Sveriges framtid, säger Ulla Andersson.

– Regeringen förväntar sig att den kommunala välfärdskonsumtionen kommer att öka mer än vad kommunernas ekonomi tillåter framförallt i äldreomsorgen, men lägger inte en krona för att göra något åt det. Det är inte att ta ansvar för välfärden, säger Ulla Andersson.

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk