Nyheter

Vet Kristdemokraterna om vem det är som sitter vid makten?

Tror kristdemokraterna inte längre på marknadens lag? Ett svar till Håkan Deleskog (kd) ttela debatt den 4/1-13

Vet Kristdemokraterna om vem det är som sitter vid makten? Det är den första frågan jag ställer mig efter att jag läst Kristdemokraten Deleskogs debattartikel med följande inledning.

” Rätten till ägande måste tillgodoses, samtidigt som samhället behöver garantera en solidarisk bostadspolitik där även den som inte är köpstark har rätt till ett gott och tryggt boende.”

En av politikens grundstenar är att vi politiker måste prioritera. Det är inte möjligt att ha och äta av kakan samtidigt. När det gäller bostadspolitik måste man välja mellan ” Rätten till ägande…” och ”… rätt till ett gott och tryggt boende.” Det går inte att välja både ock.

Det grundläggande problemet till att människor inte har råd att köpa sin egen bostad är att det råder en kronisk bostadsbrist. Som har trissat upp priserna på både villor och bostadsrätter. Vilket har fört in landet i ett läge som är svår att ta sig ur med en borgerlig politik.

När alliansen (där Kristdemokraterna ingår) tog makten 2006 valde man att gå marknadens ärende och avskaffade många av de instrument som såg till att människor har ”… rätt till ett gott och tryggt boende.”

Bland de första åtgärderna de borgliga genomförde 2006 efter maktskiftet var att avskaffa det investeringsstöd som fanns för byggandet av nya bostäder. Med det sjönk bostadsbyggandet dramatiskt och har aldrig återhämtat sig. Tätt följt av det blir det fritt fram att ombilda hyresrätter till bostadsrätter som medför att ännu fler inte får råd till en egen bostad.

I slutklämmen vill till sist Deleskog gå emot alla de lagar och regler som hans parti och näringslivet drivit igenom. Det är tyvärr inte möjligt för ett kommunalt bostadsbolag att sätta sina egna hyror. Även om jag som vänsterpartist skulle mer än önska det.

Varför? Det är helt enkelt emot näringslivets vilja, konkurrensen och marknadens lag…

Eller som Mats Odell skulle ha sagt: ”Jag och min fru har köpt varsin lägenhet till våra barn. Det kan alla föräldrar göra. Våra barn är mycket nöjda”

Tobias Sandberg. Ordförande Vänsterpartiet i Trollhättan

Dela den här sidan:

Kopiera länk