Nyheter

Här kommer mitt förstamajtal

Fahimeh håller tal i kf

Kamrater och 1 maj-deltagare!

Återigen har vi samlats på 1 maj som vi gjort under så herrans massa år för att minnas den kamp som arbetarrörelsen fört för att göra världen till en bättre plats att leva i.

Det var en dag då man fick komma bort från eviga slitet för brödfödan och drömma om en tillvaro där man slapp bocka och buga för brukspatronen, storbonden, fabrikören, länsfiskalen och alla andra högdjur inom borgerskapet. 

Historielektionen till minnes är vi inte bara här för att minnas gamla segrar. Vi står här för att se framåt och hitta orken att ta oss an vardagens strider som skall föra oss in i framtiden.

Det är när sjuksköterskor organiserar sig för högre ingångslöner, när rödgröna politiker motionerar om 6-timmars arbetsdag i äldreomsorgen, när elever och föräldrar tar strid mot våldsamma nynazister och när busschaufförer strejkar mot usla arbetsvillkor. Det är män och kvinnor från arbetarklassens alla led som tillsammans formar det samhälle som vi i vänstern så gärna vill ha – den världsordning som vi kallar för socialismen.

Socialismen må vara utopisk men blir med tiden alltmer levande när protester mullrar från alla hörn mot den marknadsdiktatur som råder i världen. Det är en längtan på något bättre, något som kan skapa ett drägligare liv på jorden bortom vinstmarginaler och aktiekurser på någon avlägsen handelsbörs.

Och när mullret blir starkare, när våra röster blir högre och folksamlingarna allt större – då är det då som borgarna svettas och minns vad som kan hända när vågskålen tippar över. Det är vår organisering som är vår styrka, vår gemensamma styrka som är nyckeln till människans befrielse från det ekonomiska system som håller jorden i sina bojor – kapitalismen.

 Kamrater och alliansmotståndare!Ytterst få kan ha undgått den regering som styrt vårt land i åtta långa år. Skandalerna har varit många och ministerbytena likaså men det som kvarstått är den politik som förändrat nationen i grunden.

Arbetslösheten har exploderat, bostadsbristen har förvandlats till en akut bostadskris, skolresultaten har sjunkit som en blytung kvarnsten och klyftan mellan rik och fattig har aldrig varit så hög som den är idag.

Det är en katastrof av gigantiska vidder vi ser framför oss. Den förda högerpolitiken splittrar Sverige och lämnar efter sig ett klassamhälle där människor vänder sig mot varandra, tvingas se om efter sitt eget hus, bygga murar för att trygga sin säkerhet och rentav skaffa sig en privat försäkring eller två för att få service när den offentliga sektorn sviker sitt uppdrag. Allt med Reinfeldts goda minne.

 Kamrater
Vi i Vänsterpartiet har en enorm uppgift framför oss. Vi måste sätta stopp för vinstintresset i välfärden som lägger skolor och äldreboenden i ruiner.

Vi måste på allvar bekämpa arbetslösheten och bygga landet för att möta klimatförändringar och energikriser när oljan börjar sina. Vi måste sluta krypa för USA och EU och ska absolut inte gå med i NATO som krigshögern ylar om när Ryssland kommer på tal.Vi måste stoppa lönedumpningen på arbetsmarknaden så att polska lastbilschaufförer utan kollektivavtal slipper pressa ned lönerna för sina svenska kollegor. Och givetvis måste försämringarna i socialförsäkringarna rivas upp så att en långtidssjukskriven slipper konkurrera om jobben med andra arbetslösa som pressas att söka arbeten man inte är kvalificerad för.Vår dagordning är med andra ord fulltecknad och mycket arbete kommer att krävas för att uppnå våra mål. Men först måste vi byta regering och det ska vi göra den 14 september 2014!

Kamrater och Trollhättebor!
Trollhättan är en bra stad, med sin historia som en industristad, Nohab, saab, med slussar, med sin vackra natur, med Högskolan Väst och inte minst med sin mångkulturella befolkning, därför är det tråkigt att se att vissa saker inte längre fungerar.

När Kommunanställda i Trollhättan har högst sjukfrånvaro i länet – när skolresultatet sjunker, när arbetslösheten inom ungdomar och vuxna är mellan de högsta i landet, och när det saknas bostäder och hyreslägenheter.Extra smärtsamt är det att nästan vart femte barn i vår stad lever i fattigdom och värst av allt är att Trollhättan är den mest segregerade kommunen i hela landet.
Vänsterpartiet i Trollhättan har arbetat och arbetar hårt för att lyfta dessa frågor i Trollhättan. Vi har stått upp och tagit debatten, har skrivit debattartiklar och lagt fram motioner, för vi vet att vänsterpolitik förändrar. Det är tack vare vår motion som barnkonventionen genomsyrar den politiska agendan i Trollhättan.
Vi har också tagit ställning mot regeringens arbetsmarknadsåtgärd FAS 3, där långtidsarbetslösa placeras hos diverse företag och kommunala verksamheter som får betalt genom att sysselsätta praktikanter med diverse fantasifulla projekt, till exempel kratta gräsmattor, måla om stolar eller sitta framför en dator och skriva brev. I stället vill vi ha meningsfulla arbeten med avtalsenlig lön för att arbetslösa lättare ska komma ut på arbetsmarknaden.
Vi vill också se att bostadsbolaget Eidar bygger fler billiga bostäder/hyresrätter med en renovering av de bostäder som behöver rustas upp. I Kronogården finns till exempel lägenheter som inte reparerats på åratal. Det är en skam att som hyresgäst behöva leva i hem där hyresvärden vägrar se över spruckna balkongfasader, trasiga dörrar, mögel och rentav skadeinsekter som flyttar in när standarden blir sämre. Så kan vi inte ha det.I vintras beslutade S-majoriteten tillsammans med de borgliga partierna i Trollhättan att sälja ut en del av Eidars bestånd i form av hyresrätter med argumentet att en utförsäljning ska finansiera satsningar på nya lägenheter. Det var bara Vänsterpartiet som motsatte sig förslaget.
Resonemanget var både korkat och helt bakåtvänt. Ju mindre bostäder vi har i gemensam regi, desto mindre kan vi styra behovet av tak över huvudet och leva upp till ryktet om en stad som tar socialt ansvar för sina invånare.Saken blir inte bättre när privata hyresvärdar tar över och rustar upp till priset av enorma hyreshöjningar. Hyresgäster ska inte få betala renoveringar med sitt boende som ändå måste göras av hyresvärden. Det är därför vi betalar hyra och det är därför det är så viktigt att bostadsförsörjningen ska drivas i offentlig regi med uppgiften att erbjuda ett bra och billigt boende.
Ska Trollhättan växa till 70 000 invånare till 2030 måste bostadsbyggandet på allvar prioriteras. Allt annat bäddar bara för ytterligare bostadsbrist.

Slutligen några ord om våra lokala vallöften:
Vi vill att alla skall ha rätt till ett bra boende. Därför vill vi införa en kommunal bostadsförmedling, och vi vill också att det ska byggas fler och billiga hyresrätter, för att ungdomar ska kunna ha råd med egen bostad och att folk på Kronogården inte ska behöva bo trångt.
Vi vill att alla barn ska ha en bra skola, därför vill vi ha fler vuxna i skolan, vi vill satsa på genuspedagogik och en bättre arbetsmiljö för elever och lärare i skolan.
Vi vill också att alla Trollhättebor ska ha rätt till sin stad. Vi vill bygga utflyktslekplats i Folkets park, vi vill bevara grönområden och även satsa på utomhusgym.
Med de orden vill jag tacka för mig och uppmana er att rösta på vänsterpartiet i kommun-region riksdagsvalet den 14 september, för när Vänstern är med och styr blir det skillnad, och glöm inte att rösta på oss i valet till EU-parlamentet den 25/ maj

Glad fortsatt 1 maj!

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk