Nyheter

Pensionärens tuffa ekonomi

 

Replik på Peter Eriksson’s debattartikel den8/7, Damen framför mig

Replik på Peter Eriksson’s debattartikel den8/7, Damen framför mig

Det är ironiskt att Peter Eriksson (m) kommenterar en fattigpensionärs situation med tanke på det pensionssystem som Peters parti – moderaterna – var med om att införa under 90-talet. Det nuvarande pensionssystemet sänker automatiskt pensionerna när intäkterna till systemet minskar, något som de senaste tio årens skattesänkningar har bidragit till. Dessutom tillkommer den så kallade pensionärsskatt som den forna alliansregeringen införde där en pensionär betalar högre skatt än en förvärvsarbetande i arbetsför ålder. Båda delar bär en skuld till pensionärernas tuffa privatekonomi.

Vänsterpartiet strävar efter att införa ett nytt och rättvist pensionssystem som garanterar en pension att leva på där också pensionen inte beskattas hårdare än i yrkeslivet. 85+:aren som Eriksson nämner i texten kan också se fram emot en avgiftsfri hälso- och sjukvård och även höjda bostadstillägg, något som vänstern förhandlat fram i regeringen. Dock behöver så mycket mer göras för pensionärerna. Frågan är om Erikssons parti kommer att stå i frontlinjen för att fylla det behovet.

Fahimeh Nordborg

Gruppledare för V i Trrollhättan

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk