Kokab Faris

Kokab Faris

20140407_183908

Klicka för pressbild

59 år, SFI-lärare. Kandidat nummer sju till kommunfullmäktige i Trollhättan.

Uppdrag:

  • Byggnads- och trafiknämnden, ersättare

Berätta lite kort om dig själv

– Jag kommer ursprungligen från Irak och har bott i Sverige, Trollhättan, i 19 år. Innan jag kom till Sverige har jag bott, arbetat och studerat i olika länder och fått lära mig nya kulturer och språk, känner jag mig som en världsmedborgare kulturellt.

När jag kom till Sverige hade jag med mig en gedigen universitetsutbildning likaså mångårig arbetserfarenhet. Trots det blev resan i Sverige en lång uppförsbacke, för att sedan kunna få in en fot i arbetsmarknaden. Jag fick börja arbeta inom hemtjänsten, studerade in den grundläggande gymnasiala nivån, återigen från början. Till slut fick jag ett myndighetsjobb inom socialtjänsten. Det dagliga mötet med människor från olika samhällssituationer fick mig att vilja skola om mig till SFI lärare vid Göterbors universitet. Jag började om från noll och klättrade uppåt. Det finns många som mig där ute, många som kanske inte haft den turen och kör nu taxi istället eller jobbar inom restaurang branschen, trots deras universitetsexamina från hemlandet.

Vilka samhällsfrågor brinner du för?

– Utanförskap, att inte få lov att känna sig delaktig i samhället och att känna arbetsglädje, är det jag liksom många nyanlända, invandrare, ungdomar, nyexaminerade, m fl har levt i och fortfarande lever i.

Vilka frågor vill du driva i kommunfullmäktige?

– Jämlikhet, jämställdhet och integration går hand i hand med arbete och meningsfullhet i arbetsvardagslivet. Kompetenta kvinnor, män, nyexaminerade och ungdomar finns där ute och väntar. Det är bara att ta in, tänka nytt och bryta mönster. Det är dags att bryta mönster av gamla samhällsstrukturer där ”vi” och ”dem” sätter käppar för Sveriges välfärd.