Nyheter

Kristallnatten

Det hela började med hat och fördomar mot judarna i Europa direkt efter första världskriget. Detta kallas antisemitism.

Förintelsen 1933-1945
Nazisternas folkmord på judarna i Europa 1933-1945 kallas Förintelsen. Totalt dödades cirka sex miljoner judar. En miljon av dem var barn.

Nazismens antisemitism
Nazisterna lade skulden på judarna för Tysklands förlust och misslyckande i första världskriget, för de kommunistiska revolutionerna och för att kontrollera den tyska ekonomin. Under kris och krig utsågs judar till syndabockar och därmed utsattes dem för massakrer och förföljelser.

Judeförfölelser i Tyskland under 1930- talet
Flera lagar infördes mot judarna och judiska företag i hela Tyskland.
Den 1 april 1933 genomfördes en bojkott mot judiska företag. Utanför de judiska affärerna hotades kunderna av nazister. Den 7 april förbjöds judarna från att utföra flera yrken, till exempel att vara lärare, läkare och advokater. Det spreds antisemitisk propaganda där judarna framställdes som skadedjur.

Novemberprogromerna och kristallnatten 1938
Nazisterna organiserade och ledde massmord som pågick mellan 7-13 november.
7 500 judiska affärer, 1 400 synagogor, och flera bönehus förstördes i Tyskland. Dessutom mördades 400 judar.
Pogromerna var som värst natten mellan den 9 och 10 november. På grund av allt krossat glas har den natten fått namnet kristallnatten.

För att kunna hindra att det inte skulle hända igen så ska vi arbeta genom att bekämpa rasismen och fanatiker, globalt och lokalt.
Att kämpa tillsammans mot samma mål kan vi hoppas på en bättre framtid, en framtid i ett människovärdigt samhället, ett liv utan hat och utan fördomar.

Dela den här sidan:

Kopiera länk