Nyheter

Föräldraförsäkring med ett feministiskt perspektiv

Svar på kd´s artikel den 24/5

  I en artikel den 24/5 anklagar Kristdemokraterna vänsterpartiet för att vilja centralstyra familjeförhållanden och kring föräldrarnas ansvar för barnen. Inget kan vara mer fel. Vår politik utgår efter en feministisk princip där både mamman och pappan tar ett jämlikt ansvar för hushåll och barn. Problemet idag är att kvinnan tar ett större ansvar för hushållet än mannen samtidigt som hon har en familj och ett jobb att sköta. Detta avspeglas i föräldraförsäkringen där kvinnan tar ut större ledighet än mannen medan mannen tenderar att ta ut sin ledighet kring speciella högtider, exempelvis kring stora sportarrangemang. Att ”tvångsdela” föräldraförsäkringen är ett steg att bekämpa denna ojämlika utveckling när den frivilliga responsen från familjer inte räcker till eller bidrar till någon förändring.

 Vi vill som bekant individualisera föräldraförsäkringen. Vi vill att varje förälder skall ges rätt till 7,5 månaders föräldrapenning. Föräldrarnas skall ha rätt att vara lediga tillsammans under barnets tre första levnadsmånader. Detta är en nödvändig förändring för att öka fäders närvaro i barns liv och komma tillrätta med arbetsmarknadens diskriminering av kvinnor. Vänsterpartiet vill också se fler familjeformer än den gamla kärnfamiljen med en man och kvinna samt utgå efter barnets bästa i familjefrågor.

 Kristdemokraterna har aldrig varit anhängare av jämställdhet. Åtskilliga gånger har partiet varit motståndare till förslag som vill motarbeta den traditionella kärnfamiljenormen med en man och kvinna i en familjerelation samt underlätta kvinnors vardag i samhället. Detta synsätt tillhör det gamla 1950-talet, något som tyvärr håller på att komma tillbaka under regeringens styre. Vi beklagar detta.

 Vänsterpartiet kommer göra allt i sin makt för att stärka kvinnors rättigheter och bryta deras underordning, inte minst i frågan om föräldraförsäkringen.

Dela den här sidan:

Kopiera länk