Nyheter

Nu kommer “skatteåterbäringen” Trollhättebor!

Höjda löner och bättre arbetsvillkor för personal, minskade grupper i barnomsorgen och avgiftsfri kulturskola, satsningar på landsbygd, sommarjobb till alla elever i åk 2 på gymnasiet samt riktade medel för miljö och klimat, brotts- förebyggande arbete.

Det är några av punkterna i S-V-MP-majoritetens budgetförslag för Trollhättans stad 2022. Vår budget har fokus på framtid, minskade klyftor och ett hållbart samhälle. Det är satsningar som gör livet bättre för många Trollhättebor, inte några få. Och de är möjliga tack vare den långsiktiga politik som vi i majoriteten för, tillsammans med stora tillskott från regeringen och dess samarbetspartier. Totalt görs satsningar på nästan 140 miljoner kronor, utöver de sedvanliga uppräkningarna av budgeten.

Den enskilt största satsningen går till höjda löner. Lönepotten utökas med 0,5 procent (utöver de centrala avtalen) för alla och en särskild pott på 18 miljoner går till anställda inom Kommunals avtalsområde. Fördelningen ska göras i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare, men vi vill se fokus på anställda inom service och omsorg. Ytterligare satsningar på personal- området är arbetsskor till personal i hemtjänst, barnomsorg och fritidshem, samt en hälsopott med inriktning på friskvård och arbetsmiljö.

Omsorgens ram utökas med 56 miljoner, utöver de statliga pengarna inom Äldreomsorgslyftet. Pengarna kommer med ett tydligt uppdrag: få bort delade turer och öka grundbemanningen! Därtill görs satsningar på bland annat ny utökning av Träffpunkterna och fast kontakt i hemtjänsten.

Landbogården måste ersättas. Boende går inte att bygga om enligt dagens normer. Vi avsätter därför pengar för att redan 2022 starta förstudie för ett nytt, modernt, boende på landsbygden, med fokus på Åsaka. Vi ser också gärna att det kombineras med ett nytt LSS-boende.

Barn och unga är vår framtid. Den trygghet vi alla eftersträvar måste byggas från grunden. Därför satsar vi i vår budget åtta miljoner kronor på minskade grupper i barnomsorgen, vi inför avgiftsfri kulturskola och utökar stödresurserna i skolan. Vi inför också en sommarjobbsgaranti för alla elever i årskurs 2 på gymnasiet och höjer föreningsbidraget med en miljon kronor.

ANNONS

Jobb är grunden för trygghet i vuxenlivet. Vi förstärker därför våra tidigare näringslivssatsningar och gör därtill en särskild satsning riktad mot landsbygden, för att locka nya företag att etablera sig där, och skapa nya, gröna, jobb.

Tryggheten ska öka på alla plan. Vi förstärker arbets- och socialförvaltningen med ökade personalresurser, inte minst för att motverka våld i nära relationer. Vårt redan omfattande brottsförebyggande arbete utökas med en särskild pott på 1,5 miljoner.

På klimatområdet förstärker vi med två miljoner för att öka andelen ekologiska inköp. Vi förstärker miljötillsynen samt inrättar en tjänst som klimatsamordnare och tidigarelägger vår egen investering för att färdigställa cykelvägen mellan Sjuntorp och Trollhättan.

Alla satsningar i vår budget förutsätter att riksdagen inte röstar igenom en högerbudget. Skulle så ske är risken överhängande att vi istället för satsningar får börja leta nya besparingar.

Mattias Foldemark (V)

Paul Åkerlund (S)

Monica Hanson (S)

Esther O’Hara (MP)

 

https://www.ttela.se/%C3%A5sikt/ins%C3%A4ndare-debatt/nu-kommer-skatte%C3%A5terb%C3%A4ringen-trollh%C3%A4ttebor-1.57404943?fbclid=IwAR21CbziHS0RGQyfwoKxspDCs1e1_iTjhCGx_b-42__597KslnRqdhvc9CA

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk