Nyheter

En historisk demonstration

Lördagen 12 december marscherade drygt 100 000 aktivister från hela världen för ett rättvist klimatavtal i hjärtat av Köpenhamns innerstad. Det var höjdpunkten av den mobilisering som den globala klimatrörelsen ägnat sig åt det senaste året inför inför FN:s klimattoppmöte som pågår för fullt i samma stad. Vi har alla tagit del av forskarsamhällets larmrapporter om klimatförändringarna som orsakats av människans utsläpp av växthusgaser, främst koldioxid och vi är oroliga för vad som kommer ske om inget görs för minska koldioxidutsläppen.

Innan demonstrationen kom en massa varningstecken om massiva polisinsatser mot eventuellt huliganbråk från vänsterextrema grupper efter det så kallade ”Lymmelpaketet” där polisen ges stora befogenheter att fängsla och bötfälla misstänkta ”bråkmakare”. Dock gick arrangemanget häpnandsväckande lugnt till. Det var en otrolig känsla att få i delta i en marsch tillsammans med tiotusentals andra som delade min oro inför vår tids ödefråga: klimathotet.

Demonstrationen var början på en gryende folkrörelse vars engagemang kommer få en avgörande betydelse för planetens framtid. Nu får vi alla hoppas att våra ledare tar förnuftet till fånga och agerar för att säkra människans framtid under drägliga förhållanden på en av universums få himlakroppar med liv i.

/Robert Z

Skriv en kommentar