Nyheter

Stoppa friskolebolag från att ta ut vinst

Vänsterpartiet vill stoppa vinstdrivande företag från att driva skolor. Det sa vänsterledaren Lars Ohly i dag vid sitt sommartal i Gnesta ett par mil söder om Södertälje.

Förslaget splittrar rödgrönaStoppa friskolebolag från att ta ut vinst (1:39)
Vänsterpartiet vill stoppa vinstdrivande företag från att driva skolor. Det sa vänsterledaren Lars Ohly i dag vid sitt sommartal i Gnesta ett par mil söder om Södertälje. Reporter: Erik Ridderstolpe. Ekot. 2010-08-08. Lägg till i spelkö Spara som favoritklipp Dela Facebook Twitter Digg Del.icio.us Poddradio Öppna i spelaren

Vänsterpartiet vill ta fram en lag som förbjuder företag från att ta ut vinst från skolverksamhet.

– I de fristående skolorna har man i genomsnitt 6,8 lärare per 100 elever. I de kommunala skolorna 8,2 lärare per 100 elever. Vi säger att 8,2 är för lite. Vi behöver komma upp i över nio lärare per 100 elever för att se till att alla elever får en bra utbildning. Då kan vi inte ha friskolor som går med vinst på grund av att de har dragit ned på lärartätheten i skolorna.

Vänsterpartiets förslag splittrar den rödgröna oppositionen. Varken Socialdemokraterna, eller Miljöpartiet stödjer förslaget att ta fram en lag som förbjuder företag att ta ut vinst från skolverksamhet.

Enligt Lars Ohly har de övriga nordiska länderna begränsningar som hindrar att bolag tar ut vinst från undervisning. Längst går Danmark.

Lars Ohly har alltså misslyckats att få med förslaget i de rödgrönas skolprogram, men tror ändå på det vid en rödgrön valseger.

– Jag vet att inom Socialdemokraterna, både hos Mona Sahlin men även hos många andra att det finns en stark kritik mot att privata företag gör stora vinster på utbildningsverksamhet. Jag tror inte att det kommer att vara den fråga som är svårast att hantera i det rödgröna samarbetet .

Miljöpartiet är ju ännu mera för privata skolor?

– Det är sant, där står vi längre ifrån varandra.

Vore det inte bättre att prata om saker som ni de Rödgröna kan genomföra?

– Mycket av det som jag pratade om i mitt tal är sådant som vi ska genomföra och som vi också gemensamt är överens om. Det gäller bostadspolitik och kulturpolitik och mängder av områden. Just i den här välfärdsfrågan, när det gäller privata intressen inom skolan och vården har vi fortfarande meningsskiljaktigheter och det spelar roll vem man stödjer inom det rödgröna samarbetet

Dela den här sidan:

Kopiera länk