Nyheter

Storsatsning i Västra Götalandsregionen efter Saab-konkurs

I veckan presenterade den politiska ledningen S-MP-V i Västra Götalandsregionen en storsatsning för utveckling och jobb efter SAABs konkurs. Det omfattar 90 miljoner kronor på tre år (30 mnkr 2012, +30 mnkr 2013, +30 mnkr2014) och har tagits fram i samverkan med fyrbodalskommunerna, med regeringen och gemensamt i regionutvecklingsnämnden. Åtgärderna fokuserar på tre områden – näringslivsutveckling, handlingsprogram inom energi och klimat samt förbättrad pendling. Satsningarna görs med prioritet Fyrbodal och är också en viktig del i arbetet för Västra Götaland som helhet.

Regeringen väntas inom kort ta beslut om de 75 mnkr som lanserades vid en presskonferens i Trollhättan i december. Regeringens bidrag blir ett välkommet tillskott till regionens satsning och innebär att totalt  165 mnkr på tre år satsas på stommen i det regionala självstyrelseuppdraget: att utifrån ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet bidra till att företag, människor och kommuner utvecklas i Västra Götalandsregionen.

– Som samordnare efter Saabs konkurs har jag mött förtvivlan men också stark framtidstro. Vi har alla möjligheter att tillsammans bygga en modern industriregion.  Regionen förstärker nu Innovatum samtidigt som vi går fram med ett handlingsprogram för energi och klimat, som bidrar till grön omställning, jobb och stärkt konkurrenskraft för regionen säger Birgitta Losman (MP).

– I Västsverige finns en optimism i näringslivet och det finns goda förutsättningar för flera av dem som nu blir arbetslösa. Men jag tänker särskilt på de ungefär 2000 metallarbetarna som har större svårigheter. Redan före SAABs konkurs var Trollhättan utsatt för hög arbetslöshet och särskilt bland unga. Med regionens kraftfulla satsning på 90 mnkr på tre år kan vi åstadkomma möjligheter för människor i Trollhättan och Fyrbodal. Omställningskontoret och insatser för små och medelstora företag är en viktig del i satsningen, säger Gert-Inge Andersson (S).

– Det är viktigt att de som idag saknar arbete lätt kan ta sig till arbetsplatser i regionen och i Norge. En del av regionens satsning kommer att användas för förbättrad kollektivtrafik.  Konkreta förslag som diskuteras är förstärkt pendlingstrafik mot Norge och busspendel till Torslanda i Göteborg, säger Sören Kviberg (V).

Satsa rätt
Tufft utgångsläge men optimism i västsvenskt näringsliv är goda förutsättningar.
• Satsningar ska ger resultat – för individer och för samhället.
• Viktigt satsa på utveckling i ekonomiskt tuffa tider.
• Jobb och näringslivsutveckling skapar resurser för ökad välfärd.

90 miljoner på tre år – Insatser på tre områden.
• Näringslivsutveckling, Handlingsprogram – energi och klimat, Förstärkt pendling.

Näringslivsutveckluing
Omställningskontoret +
• Nya företag OCH utveckling i befintliga företag.
Kraftigt förstärkt Innovatum för insatser på flera områden
• Projektarena, Energi- och miljöcentrum, Kreativa näringar.

Handlingsplan för energi och klimat
• Satsning på FoU och innovation med fokus på Fyrbodal
– bland annat vindkraft och biogas.
• Regionen tar fram program för samarbete med andra aktörer.
• Totalt ca 50 mnkr genom samverkan med övriga aktörer.

Förstärkt pendling
• Expressbussar till Göteborg, Torslanda, Fler tåg till Halden, Norge, Expressbussar till Lidköping
• Detaljutformning påverkas av förhandlingarna i Thn samt andra aktörers intresse för samverkan.

Nyhet från Vänsterpartiet Älvsborg

Dela den här sidan:

Kopiera länk