Aktiviteter

Lyckat firande på 8:e mars

8 mars 2012
8 mars 2012

Det var ett mycket lyckat firande på 8 mars på Kronan i Trollhättan. Kvinnor från hela världen delade med sig av sina erfarenheter. Det var sång, dans och mat.

Kvällen innehöll många talare. Inledningsvis hälsades alla deltagare välkomna av Carola Andersson och Kokab Faris från Vänsterpartiet. Kokab fortsatte med att berätta om varför vi firar 8 mars samt hur hur man firade i Irak på 70-talet.

– Alla kvinnor fick gå hem tidigare från jobbet. Hemma lagade männen mat och städade. Vi fick även blommor, sa Kokab med ett leende.

Salima Daidan (V) berättade om kvinnornas kamp i Irak. Hur kvinnor gjorde framsteg och bland annat 1952 bildade irakiska kvinnoförbundet. De fick även igenom en lag 1985 som lade grunden för kvinnors rättigheter i samhället.

– Men som vi alla känner till har Irak tyvärr genomgått en mycket mörk period i historien, avslutade Salima.

Fahimeh Nordborg (V) berättade lite kort om att Vänsterpartiet satsar 200 miljoner kronor om året på ett ordentligt statligt grundstöd till landets kvinnojourer. (Se talet ovan)

Eshtar O´Hara berättade om Lödöse museums utställning ”Trollhättan och Titanic”. Diskussionen handlade om ämnet ”kvinnor och barn först i livbåtarna”.

Kvinnor från Somalia pratade om sin situation. Detta följdes av somalisk musik och dans av en ungdomsgrupp.

Kvällen avslutades med poesi, sång och dans.

Therese Mc Donald, som under kvällen höll ett anförande om motivation, gratulerade i sin blogg dagen efter Vänsterpartiet, Verdandi, ABF och Kvinnokulturhuset för deras fina arbete med solidaritet och rättvisa.

– Tack V för ert otroligt grymma jobb med att mixa sköna kulturer och sudda ut gränser. Ni gav mig hopp om att vi kanske en dag kommer fram till att vi inte är mer olika än kvinna, man och barn. Vilken seger, skriver Therese Mc Donald.

Dela den här sidan:

Kopiera länk