Nyheter

Ett rättvist sommarlov

Alla barn- och ungdomar har rätt till ett bra sommarlov. Därför har vänstern sett till att det blir avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar på sommarloven, med start redan nu i sommar.

När kompisarna tar bussen för att bada, ska inte den som har föräldrar med lite sämre ekonomi behöva stanna hemma. Det är en jämlikhetsreform som inte hade kommit till utan Vänsterpartiet vid förhandlingsbordet.

Skolungdomar från årskurs sex till och med andra ring i gymnasiet kommer att kunna ta sig fram med den lokala kollektivtrafiken utan att gräva hål i plånboken. Det är flera hundra tusen som berörs.

I vårt land lever många barn och ungdomar i familjer som har svårt att få pengarna att räcka till hela månaden. Klyftorna mellan de som har, och de som inte har, ökar för varje år. Och för alla dem som oroar sig för sin ekonomi, är busskort ofta en utgift för mycket. Det är för alla dem vi har drivit kravet om avgiftsfri kollektivtrafik. Det är sådana reformer som vänstern driver igenom och högern går emot.

Samtidigt bygger vi ut sommarlovsstödet. Det kommer nu att gälla alla skollov året runt. Sommarlovsstödet har gjort det möjligt för kommunerna och regionerna runt om i landet att anordna avgiftsfria aktiviteter för barn och unga. Det kan handla om att anordna bussutflykter, odlingskurser, teaterskolor, längre öppettider på fritidsgårdar, sportaktiviteter, pysselkvällar, parkour och konserter. Det i kombination med avgiftsfri kollektivtrafik, kommer att ge många barn och unga chansen till ett bättre sommarlov 2018.

Välfärd är något av det finaste vi kan ge varandra. Det handlar inte endast om att rulla ut skyddsnät som fångar upp oss när det går illa i livet. Det handlar lika mycket om att ingjuta hopp och framtidstro; att du är värd att satsas på.

Att ta sig in till stan för att träffa kompisarna, komma i tid till sommarjobbet eller hänga med på helgens bortamatch, ska vara möjligt för alla skolungdomar, inte bara för dem som har föräldrar med en stor plånbok.

Mattias Foldemark, första namn kommunlistan

Lina Fryk Granat, andra namn kommunlistan

Dela den här sidan:

Kopiera länk